O alergie este o reacție imună la o substanță din mediu, numită alergen.

Când un copil cu alergii intră în contact cu un alergen, fie prin atingerea lui, respirația, mâncarea acestuia, fie injectat, corpul lui îl consideră greșit ca un invadator periculos și eliberează histamine și alte substanțe chimice pentru a-l combate.

Aceste substanțe chimice irită organismul și provoacă simptome precum nasul curgător, strănut, mâncărime și tuse. Simptomele pot fi ușoare sau mai severe, intermitente (de sezon) sau continue, din cauza expunerii constante la alergen.

În unele cazuri, un alergen poate provoca o reacție severă, numită șoc anafilactic. Aceasta este o urgență medicală, deoarece simptomele, inclusiv dificultăți de respirație și umflare pot pune viața în pericol.

Care sunt exemple de alergeni?

Alergenii posibili includ alimente, medicamente, insecte, acarieni de praf, mucegai și polen.

Alergenii pot provoca simptome respiratorii, ca în cazul alergiilor nazale sau rinitei alergice, simptome ale pielii, precum eczeme sau probleme intestinale de la alergii alimentare.

Este puțin probabil ca bebelușii și copiii mici să aibă febră. Alergiile de sezon la lucruri precum polenul și iarba, până când un copil are aproximativ 3-4 ani.

Asta pentru că expunerea la fiecare tip de polen este de doar câteva săptămâni în fiecare an.

Cât de frecvente sunt alergiile la copii?

4,5% dintre copiii sub 18 ani au alergie alimentară (până la 3,5% în 2000), 10,7% au o alergie a pielii (în creștere de la 7,3% în 2000) și 16,6% au febră sau o alergie respiratorie.

Ce provoacă alergii nazale?

Acestea sunt cele mai probabil vinovate:

Acarieni de praf: organisme microscopice care prosperă pe fulgii de piele umană. Aproape 85% dintre bolnavii de alergie sunt alergici la acarieni.

Polenul, în special din copaci, ierburi și buruieni.

Mucegai: Ciuperci care se găsesc în locuri umede, umedezeala, precum băi și subsoluri sau în aer liber, în climat umed.

Unii copii sunt alergici la perne și la pene sau la pături de lână. Și, deși majoritatea experților nu cred că copiii pot fi alergici la fumul de tutun, cu siguranță poate înrăutăți simptomele alergice ale acestora.

10 semne că copilul dumneavoastră are alergii, nu o răceală

Deoarece simptomele alergiilor nazale seamănă foarte mult cu simptomele de frig, nasul curgător, ochii plini de lacrimi, tuse, congestia nazală, strănutul, poate fi greu de spus diferența.

Cu toate acestea, există unele semne de alergii.

Puneți-vă următoarele întrebări:

Se pare că copilul tău are întotdeauna răceală?

Răcelile se retrag de obicei într-o săptămână până la 10 zile, alergiile nu.

Nasul copilului tău este continuu umplut?

Copilul tău rătăcește în permanență?

Mucusul care se scurge din nas este limpede și subțire (spre deosebire de galben sau verzui și gros)?

Copilul pare molesit?

Ochii lui au mâncărimi, sunt rosii si inlacrimati?

Pielea de sub ochi arată întunecată, violetă sau albastră?

Respiră pe gură?

Are o tuse uscată persistentă?

Pielea lui este iritată sau epuizată într-o erupție roșie cu mâncărime?

Dacă ați răspuns da la una sau mai multe dintre aceste întrebări, există șanse mari ca copilul tau să fie alergic la ceva din mediu.

Copiii cu alergii nazale sunt, de asemenea, mai predispuși la infecții ale urechilor, astmului și infecțiilor sinusale .

Alergiile sunt moștenite?

Un copil moștenește tendința de a fi alergic?

De exemplu, dacă unul dintre părinții biologici ai copilului dumneavoastră are febră sau alergii la animale de companie, există șanse de 40 până la 50% ca și copilul tau să aibă un fel de alergie.

Această probabilitate sare la 75 până la 80%, atunci când ambii părinți biologici au alergii. Membrii familiei pot diferi mult în funcție de tipurile de lucruri la care sunt alergici.

Dacă copilul meu este alergic, când voi ști?

Depinde de cât de des a fost expus copilul la alergen. De obicei, durează timp pentru a se dezvolta o alergie. Fiecare persoană alergică are un prag care trebuie atins înainte ca un alergen să provoace o reacție, iar acest lucru poate dura câteva luni.

De aceea, alergiile la polen asociate cu febra durează de obicei câțiva ani pentru a se dezvolta.

Așadar, dacă copilul tau a moștenit tendința de a fi alergic la pisici, este posibil să nu aibă probleme deloc în primele luni în care este în jurul lui sau poate avea o reacție redusă.

Dar apoi într-o zi, când nivelul de expunere îi atinge pragul, corpul lui va reacționa și va constitui o infracțiune.

Cum îmi dau seama la ce este alergic copilul meu?

Este nevoie de unele lucrări de detectiv atent și uneori de ajutorul testelor medicale pentru a identifica cauza exactă a unei alergii. Un indiciu poate fi atunci când apar atacurile de alergie.

Alergiile la mucegai se dezvoltă de obicei pe timp umed sau ploios și pot fi greu de diferențiat de răceli. Acarienii la praf sau alergiile la animale de companie cauzează adesea congestii dimineața pe tot parcursul anului. Alergiile la polen sunt mai frecvente primăvara, vara și toamna.

Din păcate, trimiterea pisicii pentru câteva zile nu vă va spune cu siguranță dacă copilul dumneavoastră are alergie la animale de companie.

Testele de sânge pot fi mai puțin precise decât testele pe piele.

Deci, dacă testul de sânge sugerează o alergie, următorul pas pentru micuțul tău poate fi un test de piele. Va trebui să vedeți un alergolog pentru asta.

În timpul unui test de piele, un alergolog aplică cantități mici de alergeni comuni pe pielea copilului. Dacă copilul este alergic la o substanță, va avea o reacție similară cu o mușcătură de țânțar din acel loc. Bebelușii pot avea reacții mai mici decât copiii mai mari, dar testele pot fi încă foarte utile.

Rețineți că testarea vă spune la ce copilul este alergic la acel moment, dar se poate schimba pe măsură ce copilul creste. Dacă copilul tău are un test negativ al pielii, dar continuă să prezinte simptome de alergie, fă o reevaluare în 6 până la 12 luni.

Cum îmi pot proteja copilul de alergeni?

Iată cele mai bune metode de a reduce expunerea copilului la cei mai frecventi alergeni:

Acarienii trăiesc în țesături și covoare și sunt obișnuiți în fiecare cameră a casei. Dar copiii sunt de obicei expuși celor mai mulți acarieni din dormitor, unde saltelele și pernele sunt adevărate case pentru acarieni.

Următorii pași pot părea grei, dar ajută cu adevărat.

Parintii care fac acesti pasi s-ar putea astepta la o rata de 60-70% de imbunatatire a alergiilor copilului lor, iar acest lucru ar trebui sa reduca semnificativ nivelul de medicamente necesare pentru problema.

Imbracati salteaua copilului într-o husa impenetrabilă din țesătură foarte strânsă. Spre deosebire de copertinele de vinil, acestea oferă o barieră care poate fi respirabilă. Evitați paturi foarte mari, pufoase și folosiți în schimb pături mici.

Spălați așternuturile o dată pe săptămână în apă fierbinte pentru a ucide acarienii de praf. Setează-ți încălzitorul de apă la aproximativ 130 de grade, înainte de spălarea patului și avertizează membrii familiei că apa va fi mai caldă decât de obicei.

Asigurați-vă că întoarceți încălzitorul de apă înapoi (la aproximativ 120 până la 125 de grade).

Evitați să îngrămădiți animale umplute în camera copilului, sunt magneți de praf. Spălați câțiva favoriți pe care copilul nu ii poate lasa.

Praful și aspirarea agită particule reziduale de acarieni în cameră.

Luați în considerare investiția într-un aspirator cu un filtru HEPA (eficiență ridicată, care are rol de blocare a particulelor), care prinde chiar și particule microscopice care trec chiar prin aspiratoarele obișnuite.

Dacă copilul are o alergie la acarieni, la praf, luați în considerare înlocuirea covoarelor cu o podea netedă ca lemnul tare sau vinilul.

Curățați sau înlocuiți filtrele de pe cuptorul și aparatele de aer condiționat lunar în timpul anotimpurilor în care sunt utilizate. Curățați conductele de încălzire în fiecare toamnă.

Dacă copilul tău este alergic la un animal de companie, singura soluție este să dai animalul.

Aceasta nu este o decizie ușoară de luat, desigur și, înțeles, veți dori să o considerați doar ca o ultimă soluție.

Spălați animalul de companie frecvent. În magazinul de animale de companie puteți găsi șampoane.

Polenul

În timpul sezonului alergic, poate fi aproape imposibil de evitat polenurile aeriene.

Puteți încerca să vă mențineți copilul în interior cu geamurile închise în timpul înălțimii sezonului de polen, în special în zilele cu vânt, dar acest lucru poate fi nerealist.

Dacă copilul tău iese în aer liber, asigură-te că îi speli părul în fiecare seară pentru a îndepărta alergenii din aer. Uscați hainele în uscător, mai degrabă decât pe sarma de haine.

Mucegai

Folosiți un dezumidificator și aer condiționat atunci când vremea este caldă și umedă, mai ales într-un subsol umed sau în alte zone ale casei, unde crește mucegaiului este o problemă.

Dacă baia este o fabrică de mucegai, curățați-o în mod regulat cu dezinfectanți care inhibă mucegaiul, cum ar fi puțin înălbitor și apă sau o soluție naturală, cum ar fi uleiul de arbore de ceai și apa.

Și luați în considerare investițiile într-un sistem de ventilație mai bun.

Mucegaiul poate fi găsit adesea în dulapuri, mansarde, beciuri, plantatoare, frigidere, cabine de duș și cutii de gunoi și sub covoare. Chiar și un brad fals de Crăciun poate adăposti mucegai.

Există medicamente care să-mi ajute copilul?

Da, dar nu-i acorda medicamente alergice fără a vorbi mai întâi cu medicul lui.El poate să sugereze antihistaminice sau un spray nazal de steroizi și să vă ofere o rețetă.

Multe dintre cele mai noi medicamente pentru alergii au mai puține efecte secundare decât alte produse de pe piață, deși aceste medicamente nu sunt aprobate pentru copiii mai mici de 6 luni.

Ce-i cu focurile de alergie?

Dacă copilul este într-adevăr afectat de alergii, un alergolog ar putea sugera focuri de alergie (imunoterapie), dar de obicei nu până la vârsta de 4 până la 6 ani.

Există excepții ocazionale pentru copiii mai mici, cum ar fi copiii cu astm sever .

Pastilele de alergie sunt administrate în cabinetul medicului și conțin doze mici de alergen, cum ar fi polenul, acarienii sau păpușile, care ajută corpul copilului să se obișnuiască cu substanța în timp.

Cu ajutorul unor focuri de alergie, ceea ce se întâmplă de obicei este acesta: copilul primește săptămânal, timp de aproximativ 4 până la 6 luni, până când a fost expus la destul de alergen pentru a-și antrena corpul pentru a-l tolera cât mai bine.

Apoi continuă să obțină fotografii o dată sau de două ori pe lună, timp de 4 până la 6 luni, urmată de fotografii lunare pentru un an.

După aceea, medicul evaluează necesitatea tratamentelor ulterioare. Dacă au fost utile, copilul ar putea continua să le primească ani de zile.

Ce pot face pentru a preveni copilul meu de alergii în primul rând?

Există o mulțime de informații contradictorii despre prevenirea sau întârzierea alergiilor prin amânarea sau accelerarea expunerii copilului la potențialii alergeni.

Într-o zi vom putea să ne uităm la genetică și să știm cu adevărat ce copil este destinat să fie alergic și ce să facă în acest sens.

Dar realitatea este că, acum, nu există nimic care să ajute în mod previzibil.

Desigur, dacă tu sau partenerul tau sunteți alergici la pisici, oricum nu veți dori o felină în casă.

Și păstrarea locuinței, în special a camerei copilului tău, curatata de mucegai și praf, indiferent dacă copilul tău are alergii sau nu.

 

Citeste si despre: pro sau contra vaccinarii.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *