Dupa perioada de lauzie, daca mama se simte bine isi poate relua activitatea sexuala dupa 3-5 saptamani. Menstruatia poate sa apara dupa 6-8 saptamani la mamele care nu alapteaza, iar la celelalte (care alapteaza) poate sa apara mai tarziu, in unele cazuri, ciclul menstrual poate sa apara dupa ce femeia nu mai alpteaza. Sa nu uitam ca, alaptarea nu este un contraceptiv, iar daca menstruatia nu apare, asta nu inseamna ca femeia nu este in perioada de fecundatie. Ovulatia poate sa survina dupa 25 de zile de la nastere.

Dupa nastere nu se poate recurge la

-sterilet, acesta nu se poate aplica foarte recent, pentru ca risca sa fie eliminat de corp, aceasta metoda contraceptiva se poate implanta abia dupa 2 luni de la nastere

Mijloace anticonceptionale recomandate

-prezervativ

-spermicide sub forma de creme, ovule sau bureti, acestea se pot introduce cu 10 minute inainte de intretinerea contactul sexual, trebuie sa amintim ca, toaletarea intima este interzisa cu 2 ore inainte si dupa, actiunea spermicidelor se pot distruge din aceasta cauza

-pilula progestativa microdozata poate fi luata la 10 zile dupa nastere, doar in cazul in care mama nu alapteaza, mediucul poate sa va ofere alte medicamente care sunt admise in timpul alaptarii. Pilula poate sa provoage mici hemoragii la nivelul vulvei.

-“fereala” nu este o metoda de contraceptie, deoarece lichidul care se produce in timpul actului sexual, poate sa lase femeia insarcinata, lichidul eliminat de barbat poate sa contina spermatozoizi, asa ca nu este cazul sa risti, nu cred ca iti doresti o sarcina foarte apropiata.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *