De frica durerilor tot mai multe mame aleg sa nasca prin cezariana, iar numarul de doctori care sustin aceasta operatie a crescut tot mai mult. Toate trebuie sa stim ca cezariana se face doar in cazuri de urgenta sau atunci cand sunt probleme medicale in cazul mamei sau al copilului.

Avantajele nasterii naturale

Nasterea naturala este fiziologica mai ales ca reprezina un ciclu al vietii. Dupa ce ai nascut iti vezi imediat copilul, iti poti alapta copilul imediat si mai ales il poti strange in brate. Nasterea pe cale naturala nu include taieturi al peretelui uterin. Recuperarea este foarte rapida si fara dureri.

Dezavantajele nasterii naturale

In nasterea naturala pot sa apara complicatii, cicatricile pot sa apara in zona vaginului, iar ele pot sa compromita viata sexuala, apar dureri la intretinerea actului sexual, dar ele o sa dispara cu timpul. In timp ce copilul este scos cu forcepsul poate sa aiba probleme neurologice sau chiar fracturi ale unor oase craniene.

Avantajele nasterii prin cezariana

Nu implica ca bebelusul sa sufere probleme neurologice sau fracturi ale unor oase craniene, bebelusul nu mai are un traseu asa de lung pana la venirea lui pe lume si nu poate sa ia o infectie din vaginul mamei. Dupa nasterea lui, copilul are o culoare rozalie, capul nu o sa mai aiba o forma deformata ca atunci cand se vorbeste de o nastere naturala. Durerile travaliului nu se mai simt, iar acest lucru le face pe mame sa opteze pentru nasterea prin cezariana.

Dezavantajele nasterii prin cezariana

Un risc foarte mare il reprezina anestezia, in urma ei pot sa apar: cefalee post-rahi-anestezie (durere de cap), reactii alergice la drogurile din anestezic, paralizie, stop cardio-respirator, recuperare de lunga durata, dureri abdominale, infectie in zona operatiei, deschiderea operatiei, infectii urinare de la sonda, lactatie intarziata sau neaparitia ei deloc.

Cand se recomanda cezariana?

Cezariana se recomanda atunci cand mama sau fatul au probleme medicale cum ar fii:
La mama: hipertensiune, vicitate de bazin, miopie, tumori, infectii ale vaginului, malformatii la colona vertebrala, dupa un travaliu foarte lung, dupa o cezariana anterioara.
La bebelus: greutate foarte mare, probleme cu placenta, cordonul ombilical care este inconjurat dupa gatul copilului, gemeni sau tripleti.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *