La inceput, adica in primele zile, glandele mamelonare secreta un lichid mai vascos care are o tenta galbuie, este fluida si transparenta, aceasta secretie contine foarte multe minerale (potasiu, sodiu, calciu si clor), in schimb este foarte scazuta in grasimi, valoare energetica (kilocalorii) si hidrocarbonate (lactoza).

Dupa nastere, lactatia poate sa apara intre ziua a 2-a si a 4-a, ea poate sa fie brusca sau inceta si se numeste lactatie propriu-zisa. Lactatia este insotita de umflarea si intarirea sanilor, pielea poate sa fie rosie, calda si sensibila.
Intre ziua a 5-a si a 15-a are loc formarea asa-zisului lapte de tranzietie, culoarea lui are o tenta de galben-cremos.
La 2-3 saptamani o sa apara laptele matur, o sa fie subtire si alburiu. Nu este nimic ingrijorator in privinta asta, pentru ca laptele isi schimba consistenta in functie de nevoile pe care le are bebelusul. Cu cat sugarul este pus mai des la san, cu atat productia de lapte o sa creasca. Daca laptele stagneaza in sani, atunci se poate produce mastita (sanul se inflameaza).

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *