Dilatatia inseamna, atunci cand colul uterin se deschide natural si este pregatit pentru nasterea copilului. Dilatatia poate sa vina pe cale naturala sau poate sa fie indusa de doctor pe cale chirugicala. Pierderea dopului gelatinos poate sa fie eliminat cu 2 saptamani sau cu cateva ore inainte de travaliu. Dupa evolutia travaliului, cervixul se poate subtia si se poate intinde si mai apoi se deschide.

In ultimele saptamani ale sarcinii, cervixul poate sa fie deschis pana la 1-3 cm, travaliul poate sa mareasca dilatatia pana la aproximativ 6 cm. Travaliul este o etapa foarte dureroasa pentru mame, de aceea se recomanda sport si bautul de lichide, somnul poate sa fie un prag greu de atins, dar ar fii bine sa incerci sa dormi, deoarece o sa fie obositor pentru tine atunci cand bebelusul o sa se nasca.

Fazele de dilatatie

– Faza latenta: 0-3 cm
– Faza de travaliu activ: 4-7 cm
– Faza de tranzitie: 8-10 cm
– Dilatatia completa: 10 cm (nasterea o sa fie in scurt timp dupa ce s-a ajuns la 10 cm de dilatatie, dar unele mame nu imping mereu la timp)

Dilatatia colului uterin poate sa dureze ore sau chiar zile. Cu cat dilatatia este mai mare, cu atat durerile sunt mai intense. Dupa ce dilatatia a ajuns in pragul maxim, copilul o sa coboare pe canal.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *