Atunci cand bebelusul vine pe lume inainte de saptamana a 37-a de sarcina, putem spune ca este vorba de un copil prematur, iar greutatea lui este de 2500 grame sau poate sa fie mai putin. Daca greutatea la nasterea bebelusului este mai mica, putem spune ca si dificultatile sunt mai mari, adica o sa intampine dificultati vitale, cum ar fi: digestia, reglarea temperaturii corpului, respiratiei, apar infectii pe care corpul nu le poate combate, toate aceste functii sunt slab dezvoltate.

Bebelusii prematuri se impart in 3 grupe, care ii diferentiaza

Daca bebelusul are o greutate cuprinsa intre 1500-2500 grame sau mama are dupa 30 de saptamani, copilul are sanse de 95% sa supravietuiasca, ei o sa se dezvolte normal si nu o sa prezinte complicatii.

Daca greutatea bebelusului este cuprinsa intre 1000-1500 grame sau la o nastere intre 27-30 de saptamani, acest gen de prematuri pot sa supravietuiasca in procentaj de 70%-90%.

Daca greutatea bebelusului este sub 1000 grame sau mai putin de 27 de saptamani sau daca greutatea este de la 800-1000 grame, bebelusul are sanse sa supravietuiasca in procent de 40%-50%. Daca aparatura medicala este avansata, copilul are sanse de supravietuire, cei care supravietuiesc pot sa ramana cu tulburari ale psihicului si tulburari de dezvoltare ale corpului. Prematurii care se nasc cu o greutate sub 700 grame pot sa prezinte un risc de leziuni neurologice foarte grave.

Copilul o sa fie pus intr-un incubator care se afla la terapie intensiva. Incubatorul are rolul de a imita uterul mamei, iar acesta prezinta toate conditiile pe care le poate avea bebelusul in burta mamei. Daca bebelusul are o greutate foarte mica, acesta o sa fie hranit artificial, cand o sa se dezvolte complet si o sa ajunga la maturitate o sa aiba o greutate intre 2500 si 3000 grame, atunci bebelusul impreuna cu mama o sa poata sa mearga acasa.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *