Depresia postpartum sau DPP este o tulburare psihica intalnita la mamele care tocmai au nascut si cred ca nu o sa faca fata situatiei.

Care sunt cauzele depresiei postpartum?

Depresia postnatala este cauzata de modificari hormonale care apar dupa nastere. Nivelul de hormoni (estrogen si progesteron) scade brusc imediat dupa nastere, din cauza lor apare si depresia. Hormonii tiroidieni pot si ei sa scada puternic dupa o nastere si mai ales sa instaleze depresia.

Care sunt factorii de risc in depresia postpartum?

Factorii de risc pot sa apara dupa un episod anterior de depresie cum ar fi: fumatul, alcoolul, istoricul familial de depresie, sarcina nedorita sau neplanificata, partener iresponsabil, gandul ca nu o sa fii o mama buna, mama care nu poate sa alapteze.

Care sunt simptomele depresiei postpartum?

Simptomele pot sa apara din cauza: insomniilor, crizelor de plans, sentimentelor de coplesire, iritabilitatilor, ele isi fac simtita prezenta in primele zile dupa nastere. De aceea trebuie ca mama sa fie cat mai calma si sa fie incurajata, atat de partener cat si de familie. Trebuie ca mama sa se gandeasca ca are un rol foarte important in cresterea si educarea copilului, si mai ales ca nu trebuie sa se lase coplestita de situatie.

Care este tratamentul depresiei postpartum?

Un tratament cat mai rapid reduce durata depresiei, mama trebuie sa faca consiliere si terapie suportiva, trebuie sa puna in aplicare tehnici de relaxare, alaptarea naturala ofera beneficii emotionale, Antidepresive, tratament cu estrogeni, terapia prin lumina.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *