Testele genetice in timpul sarcinii

Atunci cand aflam ca suntem insarcinata ne gandim ca trebuie sa alegem un medic ginecolog care sa ne supravegheze sarcina, ce includ testele genetice:

– Teste de screening, cum este screening-ul serului matern sau ADN-ul fara celule. Acest test se foloseste pentru a detecta daca bebelusul are vre-o boala cromozomiala, cum ar fi: sindromul Down, Edwards si Turner.
– Ecografiile sunt folosite pentru a descoperii defectele la nasterea copilului si pentru a evita riscul anomaliilor genetice.
– Activitatea materna a sangelui si ultrasunetele sunt instrumente de screening pentru anomalii cromozomiale, dar nici una nu este diagnosticata 100% pentru o problema genetica.

Daca un membru din familie are o boala genetica, copilul este predispus si el sa o faca, de aceea este bine sa utilizati testele genetice pentru a depista daca copilul o sa fie sanatos.

Testarea genetica in timpul sarcinii utilizand amniocenteza

Doctorul ginecolog poate sa va sugereze teste care se fac prin amniocenteza, cum ar fi

– Ultrasunetele care detecteaza o anomalie.
– Analizele de sange care arata riscul crescut pentru o anomalie cromozomiala.
– Puteti sa fiti o purtatoare a unei anomalii genetice cunoscute, cum ar fi fibroza sau Tay Sachs.

Amniocenteza

Amniocenteza se efectueaza intre sapt8amaniile 16-23, aceasta procedura se face prin introducerea unui ac subtire in abdomen, care v-a ajunge la sacul amniotic. Odata ajuns acul in sacul amniotic, doctorul v-a preleva lichidul care contine celule din bebelus, acest lichid are informatii genetice care o sa fie testate de un doctor pentru a asigura gravita daca fatul o sa fie sanatos sau o sa aibe o boala.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *